Válaszfalak és térelhatároló falak

A gipszkarton válaszfal szerelt szerkezet, amelyet alapvetően horganyzott acéllemezből hajlított profilokra szerelt gipszkarton építőlemez alkot. A teljes rendszerhez természetesen további elemek tartoznak, amelyek a stabilitást, a tartósságot, a tökéletesen sík felületet, a kiváló hanggátlást és tűzgátlást biztosítják.

A válaszfalhoz számos különféle gipszkarton építőlemez választható. A kiválasztás szempontja a műszaki követelményeken túl az egyedi igény. Az elkészült válaszfal az Ön döntésének megfelelően lehet egyenes vagy íves, hangszigetelő, tűzgátló, a párás környezethez (fürdőszoba) illeszkedő vagy éppen kiválóan terhelhető.
Sőt, akár mindez együtt!

Beépítés lépésről lépésre(Forrás: www.rigips.hu)

1. lépés

A padlón, a környező falakon és a mennyezeten is kijelöljük a válaszfal helyét. Ne feledkezzünk meg az esetleges ajtótokokról.
Figyelem: az alapszerkezet (profilváz) helyét jelöljük ki, ezért a méretezés során a Rigips lapok vastagságát is fegyelembe kell venni.

2. lépés

A fal kerületi elemeire (a vízszintes UW- és függőleges CW-profilokra) felragasztjuk a Rigips szigetelő szivacscsíkot.

3. lépés

Az UW-profilokat (betonalap esetén) műanyag beütődübelekkel, vagy más, az alap anyagától függően megválasztott elemekkel rögzítjük. A maximális rögzítési távolság 800 mm. A falsarkok közelében az első rögzítési pont maximális távolsága a faltól 200 mm.

4. lépés

Műanyag beütődübelekkel a falra rögzítjük a CW-profilokat. A maximális rögzítési távolság 800 mm. A falsarkok közelében az első rögzítési pont maximális távolság 200 mm.

5. lépés

A CW-profilokat (oszlopokként) az UW-profilokba illesztjük, alábbiak szerint:

 • – távolságuk max. 600 mm (1200 mm széles táblák esetén),
 • – kb. 10–15 mm-rel rövidebbek, mint a helyiség belmagassága,
 • – a profilok szárai a szerelés irányába nézzenek,
 • – a CW és az UW profilokat nem csavarozzuk össze.

6. lépés

A lapok helyes rögzítése:

 • – lapok elhelyezése min. 400 mm eltolással
 • – csavartávolság 250 mm
 • – ajtótok körül “L” alakú táblák

7. lépés

A fal egyik oldalára felszereljük a Rigips lapokat:

 • – teljes lappal kezdjük el a burkolást
 • – a lapokat állítva helyezzük fel
 • – a lapokat csak a függőleges CW-profilokhoz rögzítjük 212. típusú gyorsépítő csavarokkal 
 • – a csavarok távolsága 250 mm
 • – a vízszintes hézagok legalább 400 mm-rel legyenek eltolva

8. lépés

Az egyik oldal teljes burkolása után elhelyezzük az esetleges elektromos vezetékeket a CW-profilokon található H nyílásokon keresztül. Ezt követően helyezzük be az ásványgyapot hőszigetelő anyagot, teljes felületen, hézagok nélkül.

9. lépés

A fal másik oldalának burkolását -1200 mm széles lapok esetén – hosszában félbevágott lap (600 mm) felszerelésével kezdjük, tehát az egyik oldalon létrehozott függőleges hézaggal szemben a másik oldalon egész lap helyezkedik el.

10. lépés

Hézagoljunk a lapok között Super, Vario vagy Promix Mega anyagokkal és hézagerősítő szalaggal. Gletteljük le a csavarfejek helyét. Részletesebben a